Prettig wonen - Hoe verplaatsen we ons gemakkelijk van en naar huis in een verdichte stad?
Omdat we de komende jaren meer binnenstedelijk gaan bouwen, neemt de druk op de schaarse openbare ruimte verder toe. In het centrum van Zaandam ten oosten van het station is dat al goed zichtbaar. Als we de openbare ruimte leefbaar willen houden, heeft dat gevolgen voor het parkeren. Niet alleen in het centrum van Zaandam, maar ook bij andere vervoersknooppunten waar meer woningen gebouwd zullen worden. Woningbouwprojecten vertragen of stagneren zelfs, nu geen afdoende oplossing voor het parkeren wordt gevonden.
Het streven naar kwaliteit en leefbaarheid vraagt om een serieuze afweging van verschillende belangen bij de inrichting van de openbare ruimte. Die afweging gebeurt al bij de ontwikkeling van toekomstige woon(werk-)gebieden, zoals op het Hembrugterrein en in de Achtersluispolder, maar ook in de binnenstedelijke MAAK-gebieden. Hierbij worden ontwikkelingen als bewegen (gezondheid), mobiliteit, parkeren, klimaatadaptatie, duurzaamheid en nieuwe technologieën in samenhang onderzocht.
De stad
| Advies
|
Betaald parkeren is (nog) niet populair. De stad moet eraan wennen. De gemeente zou er daarom goed aan doen om vooral te kiezen voor een beleid van verleiding in plaats van ontmoediging om de mensen uit de auto te krijgen. Het wordt lastig om het aantal auto's per woning te beperken. Jongeren blijven tegenwoordig langer thuis wonen. Het komt nu vaker voor dat behalve de auto’s van beide ouders, ook auto’s van de kinderen een plek nodig hebben. In het centrum kan best minder parkeerruimte zijn, zo lang de voorzieningen op een andere manier goed bereikbaar blijven, zoals met openbaar vervoer. Buiten het centrum moet het parkeren gewoon goed geregeld worden.
In Westerwatering parkeren overdag vele niet-bewoners, zoals ambtenaren van het gemeentehuis en mensen die de trein pakken richting Amsterdam of Schiphol.
| Wij begrijpen ook dat de keuze voor meer betaald parkeren of minder auto’s niet populair is. Parkeren is niet alleen een ruimtelijk, maar ook maatschappelijk vraagstuk. Het parkeervraagstuk kan daarom niet los worden gezien van de discussie over de toekomstige mobiliteit en het stimuleren van andere (collectieve) vervoersvormen. Vervoersvormen die minder ruimte innemen én duurzamer zijn (openbaar vervoer, auto delen, al dan niet elektrisch fietsgebruik). We zijn begonnen met de herziening van het parkeerbeleid. Dit gebeurt in nauwe samenspraak met de gemeenteraad en met belanghebbende partijen in de stad. De ideeën uit de stad nemen we daarin mee. We houden er rekening mee dat we voor lastige keuzes komen te staan en dat deze niet altijd voor iedereen bevredigend zullen zijn.
In 2018 is een enquête gehouden onder bewoners in het gebied ten westen van het station Zaandam. Op basis van de resultaten wordt besloten of er uitbreiding van betaald parkeren in Westerwatering moet komen. |